Symptom på vårtor

Vårtors symptom kan variera beroende på vilken typ av virus det är som orsakar dem.

De flesta symptomen på vårtor och fotvårtor är utväxter i huden som ser ut lite som blomkål och är sträva på ytan. De flesta vårtor är upphöjda från huden och har en hård kant med mjukare mitt, men vissa kan vara platta och lena. Vårtor är oftast runda och cirka 1-10 mm i diameter.

Vårtor är ofta ljusare eller mörkare än den kringliggande huden och färgen kan variera från vitt till gråbrunt. Ibland syns små svarta prickar i vårtans centrum. Detta är små blodkärl som förser vårtan med blod och är ett tecken på att vårtan är på väg att försvinna. Vårtor orsakas av humant papillomavirus, HPV, som kan ta sig in i huden genom små sår eller sprickor. Inkubationstiden kan variera och det kan ta allt från två till sex månader, ibland år, innan symptomen börjar synas. Även om vårtorna är ofarliga kan de vara vanprydande och pinsamma, särskilt för barn eller unga vuxna. I vissa fall kan de också orsaka obehag och smärta.

Vårta på fot

Vanliga tecken på vårtor

Vanliga tecken på vårtor inkluderar hudförändringar i det infekterade området. Beroende på vilken typ av virus du är infekterad av kan du uppleva några av följande symptom:

  • Vårtor på händer och fingrar är den vanligaste sortens vårtor. Vårtor kan uppträda ensamma eller i grupp var som helst på kroppen men ses oftast på händer och fötter. Vårtan är en upphöjd utväxt på huden och har vanligen en hård ojämn yta.
  • Plantar vårtor eller fotvårtor sitter på fotsulan eller under tårna. Trycket som upp-kommer av att stå och gå gör att fotvårtorna har en jämn yta och växer inåt i foten. När vårtan växer inåt blir den överväxt av ett hårt lager skinn av samma hudtyp som en valk. Fotvårtor växer ofta i grupp.
  • Platta vårtor är mindre, lenare och ligger platt mot huden. Denna typ kan växa över hela kroppen men är vanlig i ansiktet, på armar och ben. Små vårtor växer ofta i stora grupper och sprids genom raknin
  • Underliggande vårtor är stora, oregelbundna vårtor som bildas under naglarna på både tår och fingrar. De är små till en början men kan bli stora som ärtor och orsaka att nageln deformeras eller faller av.

Förhindra vårtor

Hur får du vårtor och vad är bästa sätt att undvika att få vårtor?

Ta bort vårtor

Det finns flera olika metoder för vårtborttagning, vilka är alternativen?

Att behandla vårtor

De flesta vårtor försvinner av sig själva efter ett par år, men det är inte ovanligt att ha vårtor kvar i många år. Om dina vårtor är otrevliga att se på eller smärtsamma är det bra att veta att det finns effektiva behandlingar att ta till. Genom att behandla dina vårtor förhindrar du också att de sprids till andra kroppsdelar eller andra människor. Nya vårtor är enklare att bli av med än de som fått växa till sig, så ju tidigare du påbörjar behandling desto bättre. Vårtborttagning kan utföras enkelt hemma med en receptfri metod. Du kan till exempel behandla vårtan med en myrsyrelösning, som VårtFri PEN eller VårtFri som torkar ut vårtan. En annan metod är att frysa bort vårtan. VårtFri FREEZE är en effektiv behandling som fryser vårtan vid -80°C. 

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.