Vårtor på händerna och fingrarna

De vanligaste vårtorna är de som växer på händer och fingrar.

Även om de är ofarliga är de inte trevliga att se på och kan vara generande, särskilt för barn eller unga vuxna. Vårtor är väldigt vanligt - ett av tre barn och en av tio vuxna är drabbade av vårtor och fotvårtor. Personer med försvagat immunförsvar är mer mottagliga för vårtor än folk i allmänhet.

Orsaker till vårtor på händer och fingrar

Handvårtor beror på humant papillomavirus, HPV, ett mycket smittsamt virus som tar sig in i din hud genom små sprickor och skärsår. Du kan smittas av viruset genom direktkontakt med någon som har en vårta eller genom att röra vid föremål som bär viruset. Det kan ta upp till sex månader innan en vårta framträder. Eftersom inkubationstiden är så lång är det väldigt svårt att veta när man blev smittad.

Vårtor på händer och fingrar

Symptom på handvårtor

Symptomen på vårtor är lätta att känna igen. Vårtan syns först som en liten utväxt med skrovlig yta som liknar blomkål. Vårtor är oftast hårda runt kanten och mjuka i mitten där små svarta prickar kan synas. De svarta prickarna är fina kapillärer som förser vårtan med blod och de är ofta ett tecken på att vårtan är på väg att försvinna. Handvårtor är oftast hudfärgade men de kan också variera från vitt till brungrått. De är oftast runda eller ovala och genomsnittlig 1-10 mm i diameter. Oftast hittas vårtor på fingrar och händer men de kan växa på hela kroppen så som på fötter, knän och armbågar.

Behandla vanliga vårtor

De flesta vårtor försvinner så småningom av sig själva men det kan ta ett par år eller mer. Att ignorera dina vårtor rekommenderas inte då de lätt kan spridas till andra delar av din kropp eller till människor runtomkring dig medan du väntar på att de ska läka ut. Nya vårtor är enklare att få bort än de som fått växa ett tag så ju tidigare du kommer igång med behandlingen desto bättre. De flesta vårtor kan behandlas med en effektivt receptfri metod som VårtFri PEN eller VårtFri. Dessa produkter innehåller myrsyra som är enkla att använda och endast behöver appliceras en gång i veckan. Myrsyra torkar ut vårtan inifrån och ut, vilket hjälper kroppen att stöta bort den. En annan effektiv metod är att frysa bort vårtan. VårtFri FREEZE innehåller dikväveoxid som fryser vårtan vid -80°C, jämfört med andra produkter som endast når en temperatur runt -57°C.

Vårtor på barn

Barn får ofta vårtor, varför får mitt barn vårtor och vilka är de bästa alternativen att ta bort vårtor?

VårtFri FREEZE

VårtFri FREEZE är en snabb behandling för hemmabruk som effektivt tar bort vårtor på händer, armar och fötter.

Att förebygga vårtor på händer och fingrar

Att förebygga vårtor kan vara svårt eftersom viruset finns så gott som överallt, men det finns några saker du kan göra för att minimera risken att smittas:

  • Tvätta händerna regelbundet och torka dem noggrant efteråt.
  • Använd handkräm för att undgå sprickor i torr hud.
  • Håll dina händer fria från skärsår och rivsår.
  • Bit inte på naglarna
  • Undvik att röra vid andras vårtor
  • Dela inte handdukar eller smink med andra
  • Håll ditt immunförsvar starkt och motståndskraftigt mot infektioner.
DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.