Vårtor hos barn

Det är mycket vanligt att barn får vårtor. Ett av tre barn i åldrarna 4-12 år uppskattas ha vårtor eller fotvårtor, och de är särskilt vanliga hos barn som går i förskola eller skola.

Vårtor orsakas av humant papillomavirus, HPV, som infekterar hudens yttre lager. Det finns över hundra varianter av HPV-viruset och det är mycket smittsamt. Även om varianter av viruset som orsakar vårtor är rätt harmlösa kan det vara pinsamt att gå runt med vårtor, särskilt för barn och tonåringar. Om ditt barn har fått vårtor kan du här läsa mer om symptomen på vårtor och om möjliga behandlingar.

Varför är vårtor vanligare hos barn än hos vuxna?

Vårtor smittar lätt genom direktkontakt eller indirekt kontakt då smittan bärs via objekt som kommit i kontakt med vårtan, såsom handdukar, duschgolv eller leksaker. Viruset tar sig in i huden genom småsår eller sprickor och infektionen orsakar vårtor först flera månader senare. Alla som bär smittan utvecklar inte vårtor, men kan ändå föra den vidare. Barn är mer benägna att bli infekterade av HPV-viruset då deras immunförsvar ännu inte är fullt utvecklat.

Barn barfota i hammock

Vilket är bästa sättet att behandla vårtor hos barn?

Det finns flera sätt att behandla vårtor hos barn, men vissa metoder är mer effektiva än andra. De flesta barn blir av med sina vårtor med någon egenvårdsprodukt från apotek. T ex. behandling med salicylsyra samt att frysa bort vårtan är traditionella och mycket vanliga metoder. Det finns också ett nytt effektivt vårtmedel för hemmabruk. En effektiv metod är att behandla vårtor med myrsyra, som är enkla att använda och lämpliga att använda på barn. VårtFri och VårtFri PEN innehåller myrsyra och kan användas av hela familjen, även på barn under 4 år.

VårtFri FREEZE är en ny produkt med en mycket kallare temperatur (-80°C) än andra tillgängliga frysprodukter (-57°C). VårtFri FREEZE kan användas på barn över 4 år, men ha alltid i åtanke att frysbehandling (kryoterapi) kan upplevas som aningen smärtsam och obehaglig för små barn.

Vårtor på händer och fingrar

Vilka är orsakerna till, symptomen på och behandlingarna vid vårtor på händer och fingrar?

VårtFri FREEZE

VårtFri FREEZE är en snabb behandling för hemmabruk som effektivt tar bort vårtor på händer, armar och fötter.

Hur kan man skydda barn från att få vårtor?

Att förebygga vårtor är inte alltid möjligt, men det finns några saker du kan göra för att minimera risken för infektion. Försök att få dina barn att:

  • tvätta händerna regelbundet och torka dem ordentligt efteråt
  • inte bita på naglarna
  • inte peta på egna eller andras vårtor
  • använda skor i gemensamma duschar och omklädningsrum
  • inte dela handdukar med vänner
  • bära till exempel sockiplast under inomhusaktiviteter
  • smörja in sig för att undvika torr hud, särskilt på händer, fötter, armbågar och knän.
DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.