Varför får man vårtor?

Vårtor är mycket vanligt och de flesta människor har åtminstone en vårta under sin livstid, vanligtvis på händer eller fötter.

Men varför får man vårtor? Vårtor är små utväxter på huden som orsakas av humant papillomavirus (HPV). HPV gör att keratin, det hornämne som vårt hår och våra naglar består av, börjar växa i huden och bilda små oregelbundna utväxter med skrovlig yta. Det finns mer än 100 olika former av HPV. Olika former av viruset orsakar olika typer av vårtor.

Viruset som orsakar vårtor är oftast helt harmlöst. Några av de mest förekommande typerna av vårtor är vanliga vårtor och plana vårtor.

Inte alla som kommer i kontakt med viruset blir infekterade. Orsakerna till det är inte helt klarlagda men genetik och immunförsvar har troligen ett finger med i spelet. Har du vårtor i familjen löper du större risk och likaså om ditt immunförsvar är nedsatt.

Flera yoga deltagare

Hur sprids vårtor?

HPV-viruset tränger in i din hud genom sprickor, skärsår eller rivsår. När du väl har blivit smittad kan vårtorna sprida sig från en kroppsdel till de övriga och dina fingertoppar är extra utsatta om du biter på naglarna. Vårtor kan också spridas vid direktkontakt om en vårta kommer i kontakt med ett sår, till exempel vid ett handslag. Direktkontakt är det vanligaste sättet att bli smittad men viruset kan också spridas genom indirekt kontakt, via föremål som bär med sig infekterade hudceller från en vårta. Att dela handdukar med personer som har vårtor eller att gå barfota i omklädningsrum eller delade duschar kan orsaka vårtor. De kan också spridas vidare i ditt eget hem. Genom att behandla vårtorna stoppar du smittan från att spridas vidare.

Vårtbesvär

Vårtbesvär kan variera mycket. Vilka är de vanligaste besvären?

Vad är vårtor?

Vårtor är små hudutväxter orsakade av humant papillomavirus (HPV).

Behandling mot vårtor

Att förebygga vårtor kan vara svårt eftersom viruset finns överallt. Har du blivit smittad behöver du inte oroa dig, vårtorna är harmlösa, men det rekommenderas ändå att du behandlar dem för att undvika att föra smittan vidare till andra personer eller till andra delar på din kropp. De flesta vårtor kan du enkelt behandla hemma med olika vårtborttagninsprodukter som finns på ditt lokala apotek. Salicylsyra eller att frysa vårtan med DMEP gas vid -57°C har traditionellt varit de vanligaste metoderna för vårtborttagning i hemmet. Nu finns det nya och mer effektiva alternativ tillgängliga. Till exempel VårtFri PEN och VårtFri  som innehåller myrsyra som effektivt torkar ut vårtan. Dessa två produkter är enkla att använda, endast en behandling i veckan behövs och de lämnar inga spår på huden.

En annan ny och effektiv behandling är att frysa vårtan med dikväveoxid, en mycket kall gas som fryser vårtan vid -80°C. VårtFri FREEZE innehåller dikväveoxid. En jämförande klinisk studie mellan VårtFri FREEZE och marknadsledande produkt inom frysbehandling (kryoterapi) för hemmabruk visar att fyra gånger fler personer blir av med vårtor då de behandlats med VårtFri FREEZE jämfört med den marknadsledande produkten.

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.