Hur får man vårtor?

Vårtor - små skrovliga hudutväxter som kan dyka upp var som helst på kroppen - är mycket vanligt, särskilt bland barn.

Men hur får man vårtor och fotvårtor? Vårtor orsakas av humant papillomavirus, HPV, ett relativt harmlöst virus som smittar dig genom små sprickor och skärsår i huden. Viruset infekterar cellerna som utgör hudens yttersta lager och bryter ut som en vårta cirka två till sex månader efter att du blivit smittad.

Hur smittar vårtor?

  • Direktkontakt. Vårtor kan spridas från person till person genom handslag eller annan kontakt hud mot hud. Du kan också sprida vårtor från en av dina kroppsdelar till en annan genom att peta på en vårta och sedan röra vid skadad hud någon annanstans på kroppen.
  • Indirekt kontakt. Vårtor kan spridas genom att man rör vid föremål som har varit i kontakt med en smittad person. Det kan vara en handduk, rakhyvel, våta golv i badrum eller publika platser där man ofta går barfota.

Vem kan få vårtor?

HPV är mycket smittsamt men att komma i kontakt med viruset leder inte alltid till vårtor. Bilden ovan är en modell som visar hur risken för smitta gradvis sjunker från kärnan och utåt.

Barn och personer med nedsatt immunförsvar

Vem som helst kan få vårtor och det uppskattas att tio procent av befolkningen är smittade. Men om ditt immunförsvar är nedsatt på grund av sjukdom löper du större risk att få vårtor. Barn är också en riskgrupp då deras immunförsvar inte är fullt utvecklat. Så många som en tredjedel av alla barn i åldrarna 4-12 år drabbas av vårtor1.

Förskola och skola

Förskolan och skolan är det ställe där flest barn smittas då de umgås tätt med andra barn. Det är naturligt och ofrånkomligt att förekomsten av HPV är större i dessa miljöer och att det är troligt att det orsakar vårtor hos barn.

Vårtor sprids inom familjen

Enligt en holländsk studie1 är barn som har familjemedlemmar som bär på vårtor mer utsatta för att smittas.

Livsstil

Vårtor sprids när infekterade hudceller släpper från vårtan. Badrum och offentliga platser där du går barfota, så som i omklädningsrum och på badhus, är ställen där HPV-viruset ofta sprids.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du minimera risken att smittas av HPV:

  • Rör inte vid vårtor. Tvätta händerna regelbundet men inte överdrivet. Om du har kommit i kontakt med viruset kan du tvätta bort det innan det når ett skadat hudparti.
  • Torka händerna ordentligt och använd handkräm. Att torka och smörja in händerna skyddar dem från att bli torra och spruckna, något som annars gör dem mottagliga för HPV-viruset.
  • Låna inte andras skor. HPV kan sitta kvar i skor och strumpor som använts av en person med vårtor.
  • Dela inte hygienartiklar med andra. Handdukar, rakhyvlar, deodorant, smink och andra personliga artiklar kan bära på HPV.
  • Undvik att bita på naglarna. Nagelbitning kan orsaka hudskador där viruset kan tränga in.
  • Håll dig frisk. Ett starkt immunförsvar kan mota viruset och hålla vårtor borta.
  • Undvik att gå barfota på offentliga platser. Om du regelbundet besöker gym eller badhus bör du använda flip-flops eller tofflor för att undgå viruset.

Vårtor på barn

Barn får ofta vårtor, varför får mitt barn vårtor och vilka är de bästa alternativen att ta bort vårtor?

Ta bort vårtor

Det finns flera olika metoder för vårtborttagning, vilka är alternativen?

Vårtbehandling

Om du redan fått en vårta och vill undvika att sprida den är det bästa sättet att behandla vårtan med en effektiv vårtborttagningsmetod såsom någon av VårtFri produkterna. Om du börjar behandla genast då du upptäcker det första vårtsymptomet har du en bättre chans att lyckas.

1 Warts in primary schoolchildren: prevalence and relation with environmental factors. British Journal of Dermatology. F.M. van Haalen, S.C. Bruggink, J. Gussekloo, W.J.J. Assendelft and J.A.H. Eekhof. 2009.

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.