Vad är fotvårtor?

Fotvårtor som sitter på undersidan av fötterna och tårna kallas på engelska verrucas.

Precis som vanliga vårtor på händer och fingrar orsakas de av humant papillomavirus, HPV, och är mycket smittsamma. Viruset tar sig in via sprickor och skärsår i huden och orsakar att det hårda proteinet kreatinet bildas i huden. Vårtor på händerna växer oftast utåt, men när de sitter under foten trycks de in i huden av kroppentyngden. 

Symptom på fotvårtor

Fotvårtor syns som en platt fläck av förhårdnad hud, kan vara mjuka i mitten och är ofta vita med små svarta prickar. Prickarna är små blodkärl som förser fotvårtan med näring och betyder ofta att vårtan är på väg att växa bort. Fotvårtor kan dyka upp ensamma eller i grupp. Till skillnad från vårtor på händerna, som oftast är helt smärtfria, kan fotvårtor skapa obehag och smärta då de ständigt utsätts för trycket från din kroppstyngd.

Vårta på fot

Att förebygga fotvårtor

HPV-viruset finns överallt och att förebygga fotvårtor är svårt men det finns några saker du kan göra för att undvika att smittas och föra smittan vidare:

  • Undvik att röra vid dina egna vårtor då de kan spridas vidare till andra kroppsdelar på detta vis.
  • Torka fötterna ordentligt efter att du duschat och smörj in dem för att förhindra hudsprickor.
  • Byt strumpor varje dag.
  • Gå inte barfota på golv där andra gör det.
  • Dela inte handdukar, skor eller strumpor med någon som har fotvårtor.
  • Gå inte barfota på offentliga platser såsom omklädningsrum och delade duschar, om du redan har vårtor så sprider du inte smittan vidare.

Förhindra vårtor

Hur får du vårtor och vad är bästa sätt att undvika att få vårtor?

Vårtbesvär

Vårtbesvär kan variera mycket. Vilka är de vanligaste besvären?

Vilken är den bästa behandlingen mot fotvårtor?

Fotvårtor, precis som andra vårtor, försvinner ofta av sig själva efter ett par år. För att hindra vårtorna från att bli ömma eller smärtsamma eller smitta andra är det viktigt att behandla dem så fort de uppstår. Vårtbehandling görs nästan alltid hemma med receptfria medel. Den vanligaste behandlingen för hemmabruk av vårtor har varit salicylsyra eller att frysa vårtan med DMEP gas vid -57°C. Nu finns det nya och effektiva alternativ tillgängliga som innehåller myrsyra som torkar ut vårtan, och dikväveoxid som fryser vårtan vid -80°C. En myrsyrelösning som VårtFri PEN eller VårtFri är enkla att använda, behöver endast appliceras en gång per vecka och lämnar inga spår på huden. VårtFri FREEZE innehåller dikväveoxid och är ett bra alternative för att frysa bort vårtor.

Vad gör jag om vårtan inte försvinner efter behandling?

Vårtbehandling på klinik är ovanligt, då det oftast är ganska dyrt och kan vara smärtsamt. Men om receptfria läkemedel inte hjälper kan det vara en idé att prata med din läkare om andra alternativ. Behandlingarna på klinik kan innefatta att bränna bort vårtor, frysa bort vårtor, laserbehandla, genomföra ett kirurgiskt ingrepp eller att använda triklorättiksyra.

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.