Salicylsyra – en vanlig metod för vårtbehandling

Salicylsyra är en frätande syrabaserad lösning som är ett av de vanligaste behandlingsmedel mot vårtor. Det kan köpas receptfritt och finns i flera olika varianter såsom vätska, gel och plåster. Salicylsyra mjukar upp vårtan och får de yttre cellerna, som är infekterade med papillomaviruset HPV, att mjukas upp.

Även när saliscylsyran appliceras dagligen är det en relativt långsam metod att behandla vårtor. Det kan ta flera veckor innan du börjar se några resultat och två till tre månader innan vårtan är borta. Salicylsyra anses man tolereras väl, men kan ibland ge lindriga hudirritationer såsom ömhet, rodnad och torrhet under behandlingen.

Att använda salicylsyra mot vårtor

När du använder salicylsyra för att behandla vårtor rekommenderas det att du filar ner vårtans döda, vita hudvävnad med en pimpsten eller nagelfil före behandling. Det hjälper lösningen att tränga djupare ner i vävnaden. Du kan mjuka upp vårtan eller fotvårtan genom att hålla den i vatten fem-tio minuter innan du filar bort den döda huden. Efter att du mjukat upp och filat ner vårtan applicerar du lösningen och täcker över med ett plåster. Processen upprepas dagligen, helst precis innan läggdags, tills vårtan är helt borta. Fungerar behandlingen bör vårtan vara borta inom tre månader. Var noga med att inte använda filen eller pimpstenen på andra delar av kroppen, eller området runt vårtan, eftersom den innehåller infekterade celler som kan orsaka att HPV-viruset kan sprida sig till frisk hud.

VårtFri

En effektiv lösning. VårtFri är en effektiv lösning för behandling av vårtor på händer, fötter, armbågar och knän. Endast för utvärtes bruk.

Vårtborttagning med myrsyra

Myrsyra har bevisats ta bort 9 av 10 vårtor, hur fungerar det och vem kan använda det?

Vilka alternativ finns det till salicylsyrebehandling?

En del föredrar att låta vårtorna läka ut på egen hand. Det kan ta upp till två år och dessutom smittar du under den tiden och riskerar att sprida vårtorna till andra kroppsdelar eller familjemedlemmar och andra du kommer i kontakt med.

Behandla vårtor hemma

De allra flesta vårtor kan tas bort hemma med en egenvårdsprodukt. Myrsyra har visats ta bort nio av tio vårtor1 inom 12 veckor, med en genomsnittlig behandlingsperiod på bara 4-5 veckor. VårtFri PEN och VårtFri, som innehåller myrsyra, torkar ur vårtan från insidan och kroppen stöter sedan bort den. Det är en effektiv vårtbehandling som kan användas av hela familjen.

En annan ny och effektiv behandling är att frysa vårtan med dikväveoxid, en mycket kall gas som fryser vårtan vid -80°C. VårtFri FREEZE innehåller dikväveoxid. En jämförande klinisk studie2 mellan VårtFri FREEZE och marknadsledaren inom frysbehandling (kryoterapi) för hemmabruk visade att fyra gånger fler personer blev av med vårtor av VårtFri FREEZE jämfört med marknadsledande produkt.

Trikorättiksyra (TCA) eller monoklorättiksyra (MCA) är andra behandlingsalternativ som inte behöver recept från läkare. 

Behandla vårtor på klinik

När egenvårdsprodukter och behandlingar i hemmet inte har fungerat eller om vårtorna kommer tillbaka kan du rådgöra med din hudläkare om behandling på klinik. Vanliga behandlingar på klinik är att bränna bort vårtor eller frysa bort vårtor. Laserborttagning eller kirurgiska ingrepp förekommer också. Även om resultaten vid borttagning på klinik är omedelbara kan det vara en dyr väg att gå. Behandlingarna kan också vara smärtsamma och lämna ärr.

1 2001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

2 Laboratoire Dermscan (2016). Clinical trial to demonstrate the comparative efficacy of a cryogenic treatment (Medical device) in common and plantar warts management. Gdansk, Poland.

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.