Ta bort vårtor med myrsyra

Om du har provat flera olika metoder för att ta bort vårtor utan framgång är du inte ensam.

Vårtor kan vara svåra att bli av med och de kommer ofta tillbaka. Men det finns effektiva sätt att bli av med fula - och ibland smärtsamma – vårtor. Myrsyra är ett relativt nytt medel på marknaden och är ett lättanvänt egenvårdsalternativ som enligt studier avlägsnar nio av tio vårtor. I vårtmedel har myrsyra en uttorkande effekt men är i sig frätande och ska därför användas med försiktighet.

Att använda myrsyra på vårtor

Vårtor kan vara pinsamma att visa upp och har en negativ effekt på din livskvalitet. Dessutom är vårtor smittsamma och för att undvika spridning på din kropp eller till andra människor bör du börja behandla så fort en ny vårta kommer fram. Myrsyra är biologiskt nedbrytbart och kan användas för att behandla vårtor på händer, fötter, armbågar och knän. Lösningen appliceras på vårtan en gång i veckan och absorberas direkt in i vårtan och torkar ut den inifrån och ut. Med tiden kommer din kropp att stöta bort vårtan. När lösningen används korrekt ger lösningen inga ärr eller infektioner.

Vem kan använda myrsyra mot vårtor?

Egenvårdsprodukter rekommenderas ofta som ett första steg för att bli av med vårtor och du behöver inte en diagnos från en läkare för att använda myrsyra. Myrsyra är enkelt att applicera och kan användas av de flesta människor, även på små barn med vårtor. Till skillnad från andra egenvårdsprodukter läkemedel mot vårtor kan myrsyra också användas av diabetiker, gravida och av ammande kvinnor. Det är ett bra val när du behöver behandla flera vårtor samtidigt.

Hur effektivt är myrsyra som vårtborttagningsmedel?

Flera studier har visat att myrsyrelösningar är mycket effektiva mot vårtor. Flera kliniska studier visar att myrsyra är mycket effektiv att ta bort vårtor. I en studie1, som publicerats i International Journal of Dermatology, nio av tio personer rapporterade att deras vårtor hade försvunnit under behandlingsperioden som varade i 12 veckor. I genomsnitt behövdes 4-5 behandlingar. VårtFri PEN och VårtFri, är vårtbehandlingar som innehåller myrsyra och kan köpas på apotek.

VårtFri

En effektiv lösning. VårtFri är en effektiv lösning för behandling av vårtor på händer, fötter, armbågar och knän. Endast för utvärtes bruk.

Kliniska studier om myrsyra

Flera kliniska studier visar att myrsyra som även ingår i VårtFri och VårtFri PEN är en effektiv och säker lösning för att ta bort vårtor.

Vilka alternativ finns till myrsyra vid behandling av vårtor?

Om du väljer att inte behandla dina vårtor alls försvinner de troligen av sig själva. Detta kan dock ta två år eller mer och under tiden kan dina vårtor spridas till andra delar av kroppen, liksom till familjemedlemmar och andra personer som du kommer i kontakt med.

Behandla i hemmet

De flesta vårtor kan tas bort genom behandlingar som du själv utför hemma, till exempel en myrsyrelösning. Andra vårtmedel som säljs på apotek kan till exempel innehålla salicylsyra eller triklorättiksyra. Du kan också frysa vårtorna hemma med till exempel dikväveoxid. Om du har provat myrsyralösning eller dikväveoxid men vårtorna inte försvinner kan du rådgöra med en hudläkare om att behandla på klinik.

Behandla på klinik

Att behandla vårtor på klinik sker oftast vid de svåraste fallen, när egenvårdsprodukter och behandling i hemmet inte har fungerat eller om vårtorna kommer tillbaka. Vanliga behandlingar på klinik är att bränna bort eller frysa bort vårtorna. Laserborttagning eller kirurgiska ingrepp förekommer också. Även om resultaten vid borttagning på klinik är omedelbara kan det vara en dyr väg att gå. Behandlingarna kan också vara smärtsamma och lämna ärr.

1 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts. 2001.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.