Huskurer mot vårtor

Huskurer mot vårtor och fotvårtor har många anhängare och ännu fler berättelser som vittnar om att de fungerar. Men det finns få vetenskapliga studier som stärker påståendena och eftersom de flesta vårtor förr eller senare försvinner av sig själva är det svårt att veta om kuren verkligen haft effekt. De mest populära huskurerna innebär silvertejp eller äppelcidervinäger.

Silvertejp mot vårtor

Silvertejp eller gaffa-tejp är ett vanligt knep mot vårtor. Metoden innebär oftast att täcka över vårtan med tejp under ungefär sex dagar, sedan ta bort tejpen, fila ner vårtan och ta bort död hud. Processen upprepas tills vårtan är borta, vilket kan ta upp till två månader. Även om det har gjorts vetenskapliga studier om silvertejp som vårtborttagning, har resultaten varit blandade.

Andra huskurer mot fotvårtor och vårtor

Utöver silvertejp finns det ett antal huskurer som sägs hjälpa mot vårtor, till exempel:

  • Äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger är en av de mest populära huskurerna mot vårtor och det finns flera recept. Vanligt är att doppa en bomullstuss i vinägern, lägga den på vårtan och täcka med ett plåster. Upprepa två gånger om dagen tills vårtan faller av.
  • Bananskal. Små bitar av bananskal appliceras på vårtan, med insidan nedåt, och täcks med plåster eller kirurgtejp. Bananskalet kan lämnas över natten eller ett helt dygn, men måste bytas dagligen.
  • Vitlök. Med den här metoden gnuggar du en färsk delad vitlöksklyfta på vårtan för att täcka den med vitlökssaft. Vitlöken läggs sedan på vårtan med snittytan nedåt och tejpas fast med kirurgtejp och lämnas över natten. Upprepa varje kväll i upp till tre veckor.
  • Oljerika växter och örter. Citronolja och tea tree-olja används ibland som huskurer mot vårtor. En annan örtkur är den nordamerikanska växten fotblad (Podophyllum) som finns i Sverige som trädgårdsväxt. Fotbladsextraktet är giftigt och tros döda vårtvävnaden. Fotblad bör inte användas av dig som är gravid eller ammar.

Vårtor på händer och fingrar

Vilka är orsakerna till, symptomen på och behandlingarna vid vårtor på händer och fingrar?

Frysning av vårtor

Att frysa bort vårtor är en av de mest vanliga och välkända metoder som finns tillgängliga.

Hembehandlingar och huskurer - inte samma sak

Om du har provat huskurer utan resultat finns det fortfarande behandlingar du kan utföra i hemmet, med hjälp av receptfria vårtborttagningsmedel från apotek. En lösning som har visat sig vara effektiv för nio vårtor av tio1 är myrsyra, en biologiskt nedbrytbar, organisk syra som kan användas för att behandla vårtor på händer, fötter, armbågar och knän. VårtFri PEN och VårtFri innehåller myrsyra som torkar ut vårtan. De är enkla att använda och behöver endast appliceras en gång i veckan. Vid korrekt användning, ger myrsyra inte några ärr på huden eller orsakar infektioner. Det är också möjligt att frysa vårtor i hemmet. VårtFri FREEZE innehåller dikväveoxid och har den kallaste temperatur bland befintliga frysbehandlingar som finns att köpa receptfritt.

1 2001: Bhat, Ramesh M., Vidya, Kamath, Ganesh. Topical Formic Acid puncture technique for the treatment of common warts.

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.