Frysa vårtor med kryoterapi

Kryoterapi, att frysa vårtor, är en av de vanligaste och mest välkända behandlingsformerna.

Du kan både göra det själv hemma eller på klinik. Behandlingen du får på vårdcentral eller hos dermatologen är kraftigare och använder lägre temperaturer för att frysa vårtan eller fotvårtan. Läkaren använder flytande kväve för att frysa vårtan till -190°C, vilket effektivt dödar de infekterade cellerna.

Du behöver oftast komma tillbaka efter några veckor för att göra om proceduren då flera behandlingar ökar chanserna att lyckas. Egenvårdsfrysbehandlingar att använda i hemmet innehåller inte flytande kväve och fryser bara vårtan till cirka -50°C. VårtFri FREEZE innehåller istället dikväveoxid och är den första frysbehandlingen för hemmabruk som fryser vårtan vid - 80°C och som är tillräckligt kall att förstöra vårtcellerna. Kryoterapi har omedelbar verkan och orsakar oftast ingen ärrbildning, men kan vara smärtsamt och ge blåsor. Därför rekommenderas behandlingen inte för barn under fyra år.

Läkare undersöker pojkens fot

Ska du välja frysbehandling på klinik eller hemma?

Generellt kan man säga att du bör prova att behandla vårtan själv med något egenvårdsprodukt mot vårtor innan du överväger behandling på klinik. Om inga hembehandlingar hjälper kan du överväga att låta en läkare eller dermatolog frysa bort vårtorna. Kryoterapi med flytande kväve har använts i många år av läkare och dermatologer, med varierande resultat. Din läkare kan rekommendera kryoterapi på klinik om:

  • Du har haft vårtan i flera år.
  • Du har provat flera andra behandlingar och inget har gett önskat resultat.
  • Din vårta orsakar smärtor.
  • Du har stora mängder vårtor på kroppen.

Var kan jag köpa VårtFri?

VårtFri finns på apotek.

VårtFri FREEZE

VårtFri FREEZE är en snabb behandling för hemmabruk som effektivt tar bort vårtor på händer, armar och fötter.

Vilka alternativ finns det till kryoterapi?

Salicylsyra har länge varit den vanligaste formen av behandling mot vårtor. Ett nytt egenvårdsmedel mot vårtor är myrsyra, som är lätt att använda och fungerar i nio fall av tio1VårtFri eller VårtFri PEN innehåller myrsyra och kan användas av hela familjen, även barn under fyra år, diabetiker, gravida och ammande. Om du inte lyckas bli av med vårtorna med hjälp av egenvårdsprodukter mot vårtor kan en vårdcentral eller klinik bränna, frysa eller laserbehandla dem.

1 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts. 2001.
Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.