Ofta förekommande frågor om vårtor

Här hittar du svaren på de mest vanliga frågorna om vårtor och vårtbehandling

 • Är vårtor smittsamma?

  Vårtor och fotvårtor - små upphöjda utväxter som vanligtvis har en skrovlig blomkålsliknande yta, är väldigt vanliga, speciellt bland barn. Men är de smittsamma? Det korta svaret är ja, vårtor kan smitta både genom direktkontakt och via föremål som bär smittan. Att hitta källan till en infektion är nästan omöjligt då viruset som orsakar vårtor förekommer överallt och det tar två till sex månader från dess att infektionen får fäste till dess att symptom börjar synas.

  Det finns två huvudsakliga sätt att bli smittad med vårtor:

  • Direktkontakt. Vårtor kan spridas från en person till en annan genom hudkontakt, till exempel ett handslag. Det är också vanligt att en vårta sprider smittan till andra delar av din kropp. Det kan hända om du pillar på en vårta och sedan rör vid en skada i huden.
  • Indirekt kontakt. Ett föremål som varit i kontakt med en vårta kan bära smittan vidare. Att dela personliga artiklar såsom handdukar och skor liksom att gå barfota på golv i till exempel omklädningsrum och duschar kan orsaka att vårtor sprids.
 • Varför är vårtor smittsamma?

  Vårtor orsakas av humant papillomavirus, HPV, vilket får kroppen att överproducera celler i det översta hudlagret. Det finns över hundra typer av HPV och olika stammar av viruset orsakar olika typer av vårtor. HPV smittar lätt mellan personer men inte alla som kommer i kontakt med viruset utvecklar vårtor. Barn, vars immunförsvar ännu inte är fullt utvecklat, och vuxna med försvagat immunförsvar är mer benägna att utveckla vårtor än fullt friska vuxna. Det är viktigt att behandla vårtor så fort de kommer fram för att förhindra spridning.

 • Födelsemärke/leverfläck eller vårta?

  De flesta vuxna har födelsemärken och leverfläckar, ungefär var tionde vuxen har en vårta. Även om de ibland kan se liknande ut är det viktigt att vara säker på att det är en vårta du har innan du börjar behandla med vårtmedel.

 • Hur vet jag om det är ett födelsemärke/leverfläck eller en vårta?

  Det finns några viktiga skillnader som kan hjälpa dig att avgöra om det är ett födelsemärke/leverfläck eller vårta du har.

  Födelsemärke/leverfläckar:

  • Beror på pigmentceller i din hud.
  • Kan inte smitta mellan personer
  • Kan utvecklas till hudcancer, melanom.
  • Är antingen helt släta eller upphöjda.
  • Kan växa hår på dessa.
  • Har ofta en konstant färg och ändrar inte nyans från månad till månad.
  • Kan mörkna med hormonförändringar, till exempel under puberteten eller vid graviditet.
  • Kan uppstå naturligt till och med tjugoårsåldern.

  Vårtor:

  • Orsakas av humant papillomavirus (HPV)
  • Är smittsamma
  • Är vanligen harmlösa
  • Växer vanligtvis som en utväxt på huden (förutom fotvårtor, som finns under fötterna och på grund av kroppens tyngd växer inåt).
  • Har ofta små svarta prickar i mitten - små blodkärl som förser vårtan med näring.
  • Kan växa var som helst på kroppen men är vanligast på händer, fingrar och fötter.
  • Försvinner ofta av sig själva efter ett par år, men oftast tar det längre tid.
 • Att ta bort födelsemärken/leverfläckar och vårtor

  Födelsemärken/leverfläckar bör endast tas bort om det föreligger risk för melanom eller om du upplever dem alltför generande att leva med. Kontakta din läkare för råd om borttagning av födelsemärken/leverfläckar.

  Vårtor bör behandlas för att förhindra att smittan sprids vidare till andra. Det enklaste sättet är att använda någon egenvårdsprodukt mot vårtor från apotek, så som VårtFri, VårtFri PEN eller VårtFri FREEZE.

 • Vad är humant papillomavirus (HPV)?

  Vårtor och fotvårtor, som drabbar en av tio vuxna och ett av tre barn, orsakas av humant papillomavirus, HPV. Men vad är humant papillomavirus? HPV är ett mycket vanligt förekommande virus som infekterar det yttersta hudlagret eller slemhinnor. Över hundra olika typer av viruset har identifierats och av dessa kan ungefär 60 typer orsaka vårtor på händer och fötter. Dessa typer av HPV är generellt harmlösa. De resterande typerna smittar via sexuella kontakter och kan orsaka könsvårtor. Inte alla HPV-virus som smittar vid sex är farliga, men i vissa fall kan viruset leda till cancer på livmoderhalsen. Eftersom viruset kan anta många skepnader är det viktigt att veta fakta om HPV.

 • Fakta om HPV

  HPV-viruset tar sig oftast in i huden genom små sprickor och skärsår. De HPV-varianter som orsakar vårtor kan smitta både genom direktkontakt, det vill säga hud mot hud, eller indirekt kontakt, att du rör vid något föremål som varit i kontakt med en vårta. Könsvårtor smittar genom sexuella kontakter. Vissa typer av HPV smittar lättare än andra, och barn och personer med nedsatt immunförsvar är mer mottagliga än friska vuxna.

  HPV är väldigt svårt att upptäcka då det har lång inkubationstid. Efter att du smittats kan det ta från två till sex månader innan du visar några symptom på vårtor. Det är inte möjligt att helt förebygga smitta men du kan minimera risken för infektion genom att tvätta händerna regelbundet, inte gå barfota på allmänna utrymmen, ta hand om din hud för att undvika sprickor och hålla immunförsvaret starkt.

 • HPV och vårtborttagning

  För att undvika att sprida HPV till andra är det viktigt att börja behandla så fort du upptäcker en vårta. De HPV-varianter som orsakar vårtor kan behandlas effektivt med receptfria medel så som VårtFri.

 • Vad är mollusker?

  Mollusker och vårtor är båda hudutväxter som ofta drabbar barn, men de orsakas av helt olika typer av virus. Mollusker orsakas av viruset molluscum contagiosum, medan vårtor beror på humant papillomavirus, HPV. Båda virusen är smittsamma och sprids lätt men de flesta människor är motståndskraftiga mot mollusker, till skillnad från HPV.

 • Symptom på mollusker

  I likhet med vårtor är de vanligaste symptomen på mollusker små utväxter på huden. Men det finns också viktiga skillnader i symptomen på de två infektionerna. En molluskinfektion börjar vanligtvis med en liten hudfärgad bula, stor som ett knappnålshuvud. Utväxten orsakar inget obehag och ingen smärta. Med tiden växer bulan till en liten pärlas storlek och blir rödaktig till färgen. En fullstor mollusk kan bli 2-5 mm i diameter och får oftast en liten grop i centrum. Gropen är ibland fylld med vaxartat klet likt det som finns i finnar.

 • Barn och mollusker

  En annan likhet mellan vårtor och mollusker är att de är vanligast hos barn och unga vuxna. Utväxten hittas oftast i knävecket, runt armhålan eller på nacke, ansikte och händer. I teorin kan mollusker dyka upp var som helst på kroppen, även under fotsulor och på handflator, men det är ovanligt. Hos vuxna tenderar viruset att ge symptom kring genitala områden, på magen, ländryggen och på insidan av låren.

 • Hur sprids mollusker?

  Precis som vårtor sprids mollusker främst genom kontakt hud mot hud, men de kan även smitta via föremål som varit i kontakt med viruset, till exempel:

  • Handdukar
  • Kläder
  • Leksaker

  En annan likhet mellan vårtor och mollusker är att de är vanligast hos barn och unga vuxna. Utväxten hittas oftast i knävecket, runt armhålan eller på nacke, ansikte och händer. I teorin kan mollusker dyka upp var som helst på kroppen, även under fotsulor och på handflator, men det är ovanligt. Hos vuxna tenderar viruset att ge symptom kring genitala områden, på magen, ländryggen och på insidan av låren.

 • Behandling av mollusker

  Medan barn lätt kan behandlas med receptfria medel mot vårtor rekommenderas detta inte mot mollusker. Hos i övrigt friska människor går infektionen oftast över av sig själv inom några år och ibland snabbare än så. Men om den smittade har försvagat immunförsvar kan viruset orsaka många mollusker och infektionen kan till slut bli kronisk. Generellt behöver mollusker inte tas bort då de är harmlösa och så småningom växer bort.

 • Vad är hudflikar?

  Hudflikar, som på engelska kallas skin tags, är små harmlösa utväxter på huden. De tenderar att växa i armhålor, i nacken, runt skrevet, på ögonlocken och under brösten. Nästan alla har sådana hudflikar och en person kan ha allt från en flik till hundra. Orsaken till flikarna är inte känd men de verkar uppstå när hud gnuggas mot hud eller kläder. Eftersom de oftast uppstår i veck har personer med fetma oftare hudflikar än normalviktiga.

 • Hudflik eller vårta?

  Hudflikarna kan likna vårtor men det finns också några viktiga skillnader. Hudflikarna kan vara mjuka och asymmetriska, och de varierar i storlek från någon millimeter till flera centimeter. Färgen kan vara blek till mörk. En annan viktig skillnad är att vårtor orsakas av HPV-virus och är smittsamma medan flikarna inte kan smitta från en person till en annan. Om du är osäker på om det är en vårta eller en hudflik du har, ska du rådfråga en läkare.

 • Att ta bort hudflikar

  Hudflikar är helt ofarliga, men ibland kan man vilja ta bort dem av estetiska skäl. De kan också vara till besvär om de ständigt blir irriterade. Om så är fallet kan du kontakta en läkare för mer information om hur du tar bort hudflikar. Behandlingsmetoder kan vara frysning, att knyta av fliken med tråd eller att skära bort den. I sällsynta fall kan hudfliken falla av utav sig själv utan behandling.

 • Varför får vi vårtor?

  Vårtor orsakas av virus och kan orsaka infektioner. Det finns flera olika typer av vårtvirus. Vårtor trivs i varma fuktiga förhållanden. Viruset sprids lätt i till exempel simhallar, gym och genom direktkontakt. Vissa människor får en vårta, andra får tio-tjugo stycken. Det är oftast lättare att få bort nya vårtor, än sådana som funnits i flera år.

Orsaker till vårtor

Vårtor kan spridas från person till person och från en plats på din kropp till en annan. Vilka är orsakerna?

Vad är vårtor?

Vårtor är små hudutväxter orsakade av humant papillomavirus (HPV).

DEN VÄLKÄNDA
VårtFri Original

VårtFri

För hela familjen

VårtFri är en unik vårtbehandling som effektivt torkar ut vårtan. Den unika verkningsmekanismen är det som särskiljer VårtFri från andra syror på marknaden.

DEN PRECISA
VårtFri PEN box

VårtFri PEN

Exakt applicering

Innehåller samma kraftfulla och effektiva lösning som finns i VårtFri flaska. VårtFri PEN är utvecklad och designad utifrån konsumenters behov och önskemål i åtanke. En säker medicinteknisk produkt för bekväm hantering.

DEN KALLASTE

VårtFri FREEZE

En snabb behandling

Vår nya och kallaste vårtbehandling. Den första vårtbehandlingen för hemmabruk med en tillräckligt kall gas för att nå det djupaste vårtlagret så att alla infekterade celler förstörs.